ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Τύπος μαθήματος (Θ/Ε/M) : Μ

Εβδομαδιαίες  ώρες διδασκαλίας : 2Θ +1Ε

Διδακτικές  μονάδες: 3

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας :  Ζ

Επίπεδο μαθήματος:  ΔΟΝΑ

Προαπαιτούμενα: ΟΧΙ

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Απόκτηση βασικών γνώσεων σε οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτι­στικούς κ.α. παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση του διατροφικού μοντέλου ενός πληθυσμού, στα προβλήματα της παγκόσμιας διατροφής και στην εφαρμογή προγραμμάτων εθνικής διατροφικής πολιτικής, με στόχο την βελτίωση του επιπέδου υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Παγκόσμια Διατροφή: Δημογραφικό πρόβλημα, Κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, Παραγωγή τροφίμων, Καύσιμες ύλες, Οικονομικές θεωρίες. Εξελίξεις διατροφικού μοντέλου σε σχέση με το εισόδημα, νόμοι του Engels, Προσφορά, ζήτηση, ελαστικότητά τιμών, Διατροφή και παραγωγικότητα. Εξέλιξη της διατροφής στην Ελλάδα (διαχρονική), εξέλιξη δαπανών, κατανάλωσης τροφίμων. Επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία. Κοινωνικο-πολιτιστικές επιδράσεις (Οικογένεια, κοινωνικοποίηση, μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαφήμιση, μάρκετινγκ, τρόπος ζωής, θρησκευτικές κ.α. επιδράσεις στη διατροφή). Πολιτική τροφίμων και διατροφής σε εθνικό επίπεδο (αγροτική πολιτική, βιομηχανία τροφίμων, διαθεσιμότητα, πολιτική τιμών, νομοθεσία, παιδεία, έρευνα). Συστήματα διατροφικής εποπτείας (σκοπός, πηγές πληροφοριών, οργανόγραμμα).Μοντέλα κατανάλωσης.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ασκήσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις παρακάτω ενότητες:

  • Επεξεργασία και παρουσίαση δεδομένων για τις καταναλώσεις τροφίμων.
  • Ισοζύγια τροφίμων. Οικογενειακοί προϋπολογισμοί.
  • Οικονομικοί δείκτες που σχετίζονται με τη διατροφή σε εθνικό επίπεδο.
  • Επεξεργασία δεδομένων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
  • Μοντέλα και τάσεις κατανάλωσης σε Ευρωπαϊκές και υπανάπτυκτες χώρες-Συγκρίσεις.
  • Οργάνωση προγραμμάτων διατροφικής υποστήριξης σε έκτακτες ανάγκες και καταστροφές.
  • Αναζήτηση και μελέτη στοιχείων από βάσεις δεδομένων FAO. OECD.

Συγγραφή και παρουσίαση ατομικών και ομαδικών εργασιών.

 

Βιβλιογραφία

1. Dasgupta Partha: The economics of food. Suntory-Toyota International Center for Economics & related Disciplines, 1997.

2. Carruthers G.B. & Babb LS.: Economy/Society markets, meanings & social structure. Thousand Oaks, London, 1999.

3. Van der Heij, Loewik H.R.M. and Ockhuizen Th.: Food & Nutrition policy in Europe. Backhuys Publ., 1993.

4. Sims S.L: The politics of fat and nutrition policy in America. Armonk, NY, London M.E. Sharpe, 1998.

5. Bronner F.: Nutrition policy in Public Health. Springer Publishing Company, Inc., 1997.

6. Endres B.J.: Community Nutrition - Changes and Opportunities. Prentice Hall publ., 1998.

 

ATEI | NOC

Copyright © 2013. All Rights Reserved.