ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Τύπος μαθήματος (Θ/Ε/M) : Μ

Εβδομαδιαίες  ώρες διδασκαλίας : 2Θ +1Ε

Διδακτικές  μονάδες: 3

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας :  Ζ

Επίπεδο μαθήματος:  ειδικότητας

Προαπαιτούμενα: ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Να έρθει σε επαφή ο φοιτητής με τις νεώτερες θεωρίες και να μάθει πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ο παχύσαρκος ασθενής

 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Αίτια της παχυσαρκίας. Τρόποι προσδιορισμού της παχυσαρκίας. Επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία. Ο ρόλος της ενεργειακής πρόσληψης στην πρόκληση παχυσαρκίας. Μεταβολισμός ηρεμίας και παχυσαρκία. Φυσική δραστηριότητα και παχυσαρκία. Υποθερμιδικές δίαιτες. Δίαιτες με διαφορετική σύνθεση θρεπτικών συστατικών, κετογονικές δίαιτες, μονομερείς δίαιτες, κυκλικές δίαιτες, υγρές δίαιτες (formula), προζυγισμένες δίαιτες, διάφορες δίαιτες (Cambridge, Atkins, Stillman, Beverly Hills, Pritikin, Rotation, F-plan, optilast, κ.ά.) Μεταβολικές αντιδράσεις στην απώλεια βάρους. Διατροφικές προτιμήσεις και έλεγχος βάρους. Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες και παχυσαρκία. Η σημασία της διαιτητικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και πλαίσια της θεραπευτικής προσέγγισης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Υλη εργαστηρίου Δίαιτα και Παχυσαρκία:

Συγγραφή και παρουσίαση εργασιών με θέματα: Διαιτητική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, Παχυσαρκία και άσκηση, Φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας , Βαριατρική, Διαιτητική αντιμετώπιση  της παχυσαρκίας μετά από βαριατρική, Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη, Παχυσαρκία στην βρεφική ηλικία, Παχυσαρκία στην παιδική ηλικία, Παχυσαρκία στην εφηβική ηλικία, Παχυσαρκία ενηλίκων, παχυσαρκία υπερήλικων, Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης, Παχυσαρκία και δυσλιπιδαιμία, Παχυσαρκία και υπέρταση, Παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και σε άλλα επίκαιρα θέματα.

Δυο επισκέψεις σε ιατρεία παχυσαρκίας νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Συγγραφή και παρουσίαση εργασίας πάνω σε ένα περιστατικό παχυσαρκίας.

 

Βιβλιογραφία

 

1. Lean M.: Clinical handbook of weight management. Blackwell Science Inc., 1998.
2. Kopelman P. and Stock J.M.: Clinical Obesity. Blackwell Science Inc., 1998.
3. Korenman G.S. and Heber D.: Human Nutrition and Obesity, vol. 5. Blackwell Science Inc., 2000.
4. R. Cohrell: Weight control. The current prospective.
Chapman and Hall, 1995.

 

ATEI | NOC

Copyright © 2013. All Rights Reserved.