ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Τύπος μαθήματος (Θ/Ε/Μ): Μ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας: 2Θ + 1Ε

Διδακτικές μονάδες: 3

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: ΣΤ

Επίπεδο μαθήματος (Υ/ΕΥ): ΕΥ

Προαπαιτούμενα: Κανένα

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η κατανόηση των βασικών αρχών οργάνωσης και διοίκησης των μονάδων διατροφής και να δοθούν ειδικές γνώσεις που Αφορούν τις μονάδες τροφοδοσίας, επισιτιστικές μονάδες, ινστιτούτα αδυνατίσματος, γυμναστήρια, κλπ.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Γενικά για την οργάνωση και διοίκηση, τον προγραμματισμού και την λήψη αποφάσεων. Οργανόγραμμα. Οργάνωση και λειτουργία τμήματος διατροφής νοσοκομειακής μονάδας. Διαμόρφωση εδεσματολογίου (menu) και ανάπτυξη προϊόντων. Προγραμματισμός παραγωγής. Κοστολόγηση προϊόντων. Διαχείριση προμηθειών. Παράγοντες διαμόρφωσης νοσοκομειακών διαιτολογίων.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Μελέτες περιπτώσεων οργάνωσης μονάδων διατροφής με ιδιαιτερότητες (π.χ. ταχυφαγείου, εστιατορίου, μονάδας σίτισης νοσοκομείου, μονάδας σίτισης σχολείου, μονάδας σίτισης ξενοδοχείου, κ.α.). 

 

Βιβλιογραφία

1. Πατεστής  Ι. (2009), Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Ποτών, Εκδ. Δ. Αντωνόπουλος &  Βελισσαρόπουλος Ο.Ε.

2. Τζωρακολευθεράκης Ζ. (1999), Διοίκηση Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Εκδ.  Νικητόπουλος Ε. & ΣΙΑ ΟΕ

3. June Payne-Palacio (2011),Foodservice Management: Principles and Practices, 12th Ed. Prentice Hall

 

4. Sullivan  C.F. Courtney Atlas - (1998) Health Care Food Service Systems Management An Aspen Publication

 

ATEI | NOC

Copyright © 2013. All Rights Reserved.