ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Τύπος μαθήματος (Θ/Ε/Μ): Μ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας: 3Θ + 1Ε

Διδακτικές μονάδες: 4

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: ΣΤ

Επίπεδο μαθήματος (Υ/ΕΥ): ΕΥ

Προαπαιτούμενα: Κανένα

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η εξοικείωση των ειδικών διατροφής με τα «νέα τρόφιμα» που κυκλοφορούν στην αγορά. Η κατανόηση των νέων τεχνολογιών με τις οποίες παράγονται αυτά τα τρόφιμα και η εξοικείωση με τις πρώτες ύλες που προέρχονται από μη συμβατικές πηγές ή περιέχουν νέα συστατικά.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Ορισμοί - Ασφάλεια. Το πρόβλημα υποσιτισμού του τρίτου κόσμου. Νομοθεσία - Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός για τα νέα τρόφιμα και τις απαιτήσεις επισήμανσης. Μη συμβατικές πηγές πρωτεϊνών και η χρήση τους σε διάφορα τρόφιμα. Ανάκτηση πρώτων υλών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες) από απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων και η χρήση τους στα τρόφιμα. Παραγωγή μονοκύτταρης πρωτεΐνης, παραγωγή μονοκύτταρης πρωτεΐνης από απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων. Σόγια και τα προϊόντα της. Αξιοποίηση τυρογάλακτος. Υδρολυμένες πρωτεΐνες. Ειδικά προϊόντα που περιέχουν υδρολυμένες πρωτεΐνες. Σουρίμι, τεχνολογία παραγωγής του, προϊόντα αυτού. Συστατικά που υποκαθιστούν τη ζάχαρη, Προϊόντα από γλυκαντικές ύλες.Υποκατάστατα του λίπους, προϊόντα χαμηλής λιποπεριεκτικότητας. Λειτουργικά Τρόφιμα, ορισμός, παραδείγματα, νομικοί περιορισμοί των λειτουργικών τροφίμων. Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Συγγραφή και παρουσίαση ομαδικών ή ατομικών ασκήσεων σε θέματα της θεωρίας. Διερεύνηση νέων τροφίμων στην ελληνική αγορά. Επισκέψεις σε μονάδες παραγωγής & εμπορίας νέων τροφίμων.

 

Βιβλιογραφία

1. Γκέγκιου-Χατζούδη Κων/να: Νεοφανή Τρόφιμα: Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, Χημικά Χρονικά, τεύχη 7-8:196, 1998.

2. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition No. 197

3. Σφλώμος Κ. (2002), Ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων, Εκδόσεις ΤΕΙΑ

4. Σφλώμος Κ. (2011), Χημεία Τροφίμων με στοιχεία διατροφής (Τόμος Ι &2) - Β' εκδ. Αυτοέκδοση

5. Case studies in novel food processing technologies: Innovations in processing, packaging, and predictive modeling (2010), Edited by C J Doona, US Army Natick Soldier RD&E Center, K Kustin, Brandeis University and F E Feeherry, US Army Natick Soldier RD&E Center, USA

6. Novel Food Processing Technologies (2004), Series: Food Science and Technology, Pub. CRC Press , Editor(s):Gustavo V. Barbosa-Canovas, Washington State University, Pullman, USA Washington State University, Pullman, USA; Maria S. Tapia; M. Pilar Cano, CSIC, Madrid, Spain

7. Ηarshman R.M.: Food biotechnology: Food industry, nutrition & public health, Proc Nutr. Soc, 56, 1997.

8. Kastritsios T.: Existing legal framework for the release of genetically modified organisms and their products. ΠρακτικάΣυνεδρίου, Γενετικάτροποποιημένοιοργανισμοίστηγεωργία, Δεκέμβριος 1998.

9. Safety assessment of novel foods and strategies to determine their safety in use. Edwards G. Toxicol Appl Pharmacol. (2005) Sep 1; 207(2 Suppl):623-7.

10. Regulation (EC) No 258/97 of the European Parliament and of the Council of 27 January 1997 concerning novel foods and novel food ingredients, Official Journal L 043, 14/02/1997 pp. 0001 - 0007

11. The safety assessment of novel foods. Guidelines prepared by ILSI Europe Novel Food Task Force. Jonas DA, Antignac E, Antoine JM, Classen HG, Huggett A, Knudsen I, Mahler J, Ockhuizen T, Smith M, Teuber M, Walker R, De Vogel P.Food Chem Toxicol. (1996) Oct; 34(10):931-40.

12. Hasler CM, Brown AC; American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: functional foods, J Am Diet Assoc. 2009 Apr;109(4):735-46.

13. Functional foods in Europe: consumer research, market experiences and regulatory aspects,T Bech-Larseν & Joachim Scholderer - Trends in Food Science & Technology, 2007, Elsevier, Volume 18, Issue 4, April 2007, Pages 231–234

 

14. http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/legislations/sociable_legislations/novel_foods

 

ATEI | NOC

Copyright © 2013. All Rights Reserved.