ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τύπος μαθήματος (Θ/Ε/Μ): Μ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας:3Θ+2Ε 

Διδακτικές μονάδες:  5

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: ΣΤ

Επίπεδο μαθήματος (Υ/ΕΥ): Υ

Προαπαιτούμενα: Κανένα

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η απόκτηση θεωρητικών γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων που αφορούν στη συμβουλευτική της διατροφής. Δίνεται έμφαση στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των συμβούλων διατροφής στην αλλαγή συμπεριφοράς.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Ορισμός της διατροφικής συμβουλευτικής, Επικοινωνιακές δεξιότητες, Μέθοδοι αλλαγής της συμπεριφοράς, Μεταθεωρητικό μοντέλο για αλλαγή της συμπεριφοράς, Διαδικασίες αλλαγής , Χαρακτηριστικά του καλού συμβούλου, Δομή των συμβουλευτικών συνεδριών, Πρώτη συμβουλευτική συνεδρία, Συμβουλεύοντας άτομα στο στάδιο της προ-μελέτης, στο στάδιο της μελέτης, στο στάδιο της προετοιμασίας, στο στάδιο της δράσης, στο στάδιο της συντήρησης, όταν η συντήρηση αποτυγχάνει, Διατροφική συμβουλευτική για έλεγχο του βάρους, Διατροφική συμβουλευτική για πρόληψη και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, Διατροφική συμβουλευτική στο διαβήτη, Διατροφική συμβουλευτική στην υπέρταση.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ:

1.  Αξιολόγηση της προσωπικής συμβουλευτικής ικανότητας

2.  Στρατηγικές διερεύνησης των κινήτρων για αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς

3.  Στρατηγικές οικοδόμησης κινήτρων για αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς

4.  Στρατηγικές απελευθέρωσης του ατόμου και πορεία προς την αλλαγή

5.  Στρατηγικές αύξησης της προσήλωσης στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης

6.  Στρατηγικές αποφυγής της υποτροπής στο σχέδιο δράσης

7.  Απολογισμός της συμβουλευτικής ικανότητας

8.  Αντιμετώπιση περίπτωσης 1

9.  Αντιμετώπιση περίπτωσης 2

10.Αντιμετώπιση περίπτωσης 3 

 

Βιβλιογραφία

1. Nutrition Counseling Skills for the Nutrition Care Process: Linda Snetselaar, 4th ed. 2009, ed.Jones and Bartlett Publishers 

2. Counselling Skills for Dietitians: Gable Judy, 2nd ed. 2007, Blackwell Publishing 

ATEI | NOC

Copyright © 2013. All Rights Reserved.