ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Τύπος μαθήματος (Θ/Ε/Μ): Μ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας:  3Θ+3Ε

Διδακτικές μονάδες: 7

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: Ε

Επίπεδο μαθήματος (Υ/ΕΥ): Υ

Προαπαιτούμενα: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η μελέτη της διατροφής των ενηλίκων και υπερηλίκων και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Να δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις διαιτητικές ανάγκες των ενηλίκων ατόμων, για την διατήρηση της υγείας τους και την επίτευξη της μακροζωίας.  Η παροχή γνώσεων στους φοιτητές ώστε να είναι σε θέση να συντάξουν, να αναλύσουν και να παρασκευάσουν διαιτολόγια για ενήλικες και υπερήλικες.    

 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Προληπτική διατροφή και Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή. Διατροφικές Πυραμίδες και ημερήσιες συνιστώμενες προσλήψεις (RDA και DRI). Σύσταση του σώματος και Ανθρωπομετρία. Ενεργειακό ισοζύγιο και έλεγχος σωματικού βαρους. Φυσιολογικός και Ρυθμιστικός έλεγχος της πρόσληψης τροφής. Θρεπτικά συστατικά (Υδατάνθρακες, Λιπίδια, Πρωτείνες, Βιταμίνες, Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία). Χορτοφαγία.  Χαρακτηριστικά του γήρατος. Αλλαγές στη σύνθεση του σώματος με την ηλικία. Μεταβολές των κυριότερων λειτουργιών του σώματος με την ηλικία. Ενεργειακές ανάγκες υπερηλίκων. Ανάγκες των υπερηλίκων σε θρεπτικά συστατικά. Χρόνια νοσήματα στην τρίτη ηλικία που σχετίζονται με τη διατροφή. Αντίσταση στην ινσουλίνη. Διατροφή και διάρκεια ζωής (Μακροζωία).    

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Μέθοδοι προσδιορισμού της διατροφικής κατάστασης ατόμου ή ομάδας ατόμων. Μέθοδοι υπολογισμού της διαιτητικής πρόσληψης. Στάδια υπολογισμού της θερμιδικής απώλειας ενός ατόμου. Ανθρωπομετρία. Σύνταξη διαιτολογίου. Παρουσίαση διατροφικών πακέτων. Σχεδιασμός και ανάλυση διαιτολογίων για ενήλικες με τη χρήση Η/Υ. Παρασκευή διαιτολογίων για ενήλικες γυναίκες. Παρασκευή διαιτολογίων για ενήλικες άντρες. Σχεδιασμός και ανάλυση διαιτολογίων για υπερήλικες. Εκτίμηση της θρεπτικής αξίας διαφόρων διαιτητικών προιόντων. Παρασκευή διαιτολογίων για υπερήλικες.

 

Βιβλιογραφία

1. Διδακτικές σημειώσεις

 

2. Biesalski H.K., Grimm P., 2008, Εγχειρίδιο Διατροφής, Παπαβασιλείου Α. Γ. (επιμ.), Πασχαλίδης (εκδ.) 

 

ATEI | NOC

Copyright © 2013. All Rights Reserved.