ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Τύπος μαθήματος (Θ/Ε/Μ): Μ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας : 3Θ+2Ε   

Διδακτικές μονάδες:  7

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: Β

Επίπεδο μαθήματος (Υ/ΕΥ): Υ

 Προαπαιτούμενα: κανένα

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η απόκτηση βασικών γνώσεων Οργανικής Χημείας, όπως η ονοματολογία και η ισομέρεια, η δυνατότητα κατανόησης των απλών οργανικών αντιδράσεων και των κανόνων που τις διέπουν. Η κατανόηση της κατάταξης των οργανικών ενώσεων σε ομόλογες σειρές και η επισήμανση των κυριότερων από αυτές που απαντώνται στα τρόφιμα.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Οργανικές ενώσεις και άνθρακας. Κατηγορίες ανθρακικών αλυσίδων. Ομόλογες σειρές και ταξινόμιση οργανικών ενώσεων. Ονοματολογία οργανικών ενώσεων. Συντακτική ισομέρεια. Χημική δραστηριότητα και οργανικές αντιδράσεις. Χημικές ιδιότητες και παρασκευές αλκανίων, αλκενίων, αλκινίων, αλκαδιενίων, αρωματικών ενώσεων, αλκυλαλογονιδίων, αλκοολών, αιθέρων, αλδεϋδών, κετονών, καρβοξυλικών οξέων, εστέρων, αμινών. Στερεοχημεία. Ετεροκυκλικές ενώσεις. Υδατάνθρακες. Αμινοξέα - Πρωτεΐνες. Λιπίδια.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Οι φοιτητές ασκούνται στις ακόλουθες εργαστηριακές πρακτικές: Κανόνες ασφαλείας στο Χημικό Εργ/ριο. Ονοματολογία σκευών. Σημείο τήξεως και σημείο ζέσεως οργανικών ουσιών. Κρυστάλλωση - Ανακρυστάλλωση.  Απόσταξη (απλή, κλασματική - υδρατμών). Εκχύλιση. Χρωματογραφία λεπτής στοιβάδος. Ποιοτική ανάλυση αλκοολών. Ποιοτική ανάλυση αλδεϋδών και κετονών. Ποιοτική ανάλυση υδατανθράκων. Ποιοτική ανάλυση αμινοξέων - πρωτεϊνών. Απομόνωση φυσικών προϊόντων - Αλκαλοειδή. Απομόνωση φυσικών προϊόντων – Αιθέρια Έλαια.

 

Βιβλιογραφία

1. Οργανική Χημεία, J. McMurry

2. Οργανική Χημεία, Σειρά Schaum

3. Εργαστηριακές Τεχνικές και Πειράματα Οργανικής Χημείας, Ι.Σπηλιώπουλος

 

 

ATEI | NOC

Copyright © 2013. All Rights Reserved.