ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

 

Τύπος μαθήματος (Θ/Ε/Μ): Μ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας: 3Θ + 3Ε

Διδακτικές μονάδες: 6

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: Β

Επίπεδο μαθήματος (Υ/ΕΥ): Υ

Προαπαιτούμενα: κανένα

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Να δοθούν οι βασικές αρχές των μεθόδων ποσοτικής ανάλυσης και οι αρχές λειτουργίας των πιο σημαντικών μεθόδων ενόργανης ανάλυσης. Εφαρμογές των μεθόδων στον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων και νερού.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Διαλύματα. Συγκέντρωση διαλυμάτων και μονάδες της. Δείκτες. Ποσοτικοί προσδιορισμοί, καμπύλες αναφοράς, καμπύλες ογκομέτρησης. Ευαισθησία. Όριο προσδιορισμών. Όριο ανιχνεύσεως. Σταθμική ανάλυση. Ποιοτική εκτίμηση του νερού. Φασματοφωτομετρία (Υπεριώδους, Ορατού, Υπερύθρου). Φθορισμομετρία. Θολερομετρία - Νεφελομετρία. Φλογοφασματομετρία. Ατομική Απορρόφηση. Αγωγιμομετρία - Ποτενσιομετρία - Πολαρογραφία.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διαλύματα (Παρασκευή, Συγκέντρωση, Μονάδες συγκέντρωσης). pH υδατικού διαλύματος και μέτρησή του - Ρυθμιστικά διαλύματα. Ογκομετρικές αναλύσεις (Εξουδετέρωσης, Σχηματισμού ιζήματος, Οξειδοαναγωγής, Συμπλοκομετρίας). Σταθμική ανάλυση (Προσδιορισμός υγρασίας). Προσδιορισμός ΒΟD και COD σε επιφανειακά και πόσιμα νερά. Φασματοφωτομετρία - Χρωματομετρία. Φθορισμομετρία. Θολερομετρία - Νεφελομετρία. Φλογοφασματομετρία. Ατομική απορρόφηση. Αγωγιμομετρία - Ποτενσιομετρία - Πολαρογραφία. Υγρή χρωματογραφία. Αέριος χρωματογραφία.

 

Βιβλιογραφία

1. Harvey D.: Modern analytical chemistry, McGraw-Hill publ., Boston, 2000.

2. Fifield F.W. and Kealey D.: Principles and practice of analytical chemistry, Blackwell Science publ., 2000.

3. Swartz E.M. and Krull S.I.: Analytical method Development and Validation, Marcel Dekker Inc., 1997.

 

4. Ewing W.G.: Analytical instrumentation handbook, Marcel Dekker Inc., 1997.

 

ATEI | NOC

Copyright © 2013. All Rights Reserved.