ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τύπος μαθήματος (Θ/Ε/Μ): Μ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας: 2Θ + 1Ε

Διδακτικές μονάδες: 4

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: Α

Επίπεδο μαθήματος (Υ/ΕΥ): Υ

Προαπαιτούμενα: Κανένα

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Να δοθούν τα πρώτα εφόδια και οι πρώτες γενικές γνώσεις που σχετίζονται με την επιστήμη της διατροφής & διαιτολογίας, ώστε να προκληθεί το ενδιαφέρον των φοιτητών και να αποκτηθούν βασικές γνώσεις για την μετέπειτα σπουδή του αντικειμένου.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Βασικές αρχές της διατροφής. Η ιστορία της διατροφής. Η θέση της στη γραπτή και προφορική παράδοση. Η ιστορία της διατροφής ως επιστήμης. Διαχρονική εξέλιξη και επιτεύγματα. Διεθνείς οργανισμοί. Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή του ανθρώπου (ψυχολογικοί, κοινωνικοοικονομικοί, πολιτιστικοί, κ.ά.). Χαρακτηριστικά της σωστής διατροφής. Ενεργειακό ισοζύγιο, άσκηση και σωματικό βάρος. Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στην υγεία του ανθρώπου. Τα τρόφιμα ως πηγές θρεπτικών συστατικών. Η δίαιτα και ο ρόλος της στον κύκλο της ζωής. Διαιτητικές οδηγίες για διατήρηση της υγείας και πρόληψη των ασθενειών. Διαιτητική αγωγή στα πλαίσια της θεραπείας των ασθενειών. Τεχνολογία και διατροφή.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Σχολιασμός case studies και εργασίες.

 

Βιβλιογραφία

1. Gibney MJ, Virster HH, Kok FJ. Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου. μτφ Ματάλα Α-Λ, Γιαννακούλια Μ. Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιανού Α.Ε. Αθήνα, 2007.

2. Germon J, Williams L. Α Sociology of Food & Nutrition. The Social Appetite. 3rd Edition. Oxford University Press, 2011. 

ATEI | NOC

Copyright © 2013. All Rights Reserved.